Technologie uzdatniania wody i oczyszczania ścieków dla przemysłu spożywczego

odzysk wody

Nie da się ukryć, że przedsiębiorstwa działające w przemyśle spożywczym muszą spełniać szereg kryterium i norm, które gwarantują wysoki poziom bezpieczeństwa dostarczanych produktów. Ogromne znaczenie ma chociażby minimalizowanie ryzyka biologicznego podczas przygotowywania i wykorzystywania wody. W tym celu stosowane są sprawdzone technologie, bez których trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie wielu firm.

Woda dla przemysłu spożywczego jest kluczowa, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Woda spożywcza ona być jednak w pełni bezpieczna, tak aby produkty przeznaczone do spożycia mogły zostać dopuszczone na rynek. W tym celu stosuje się sprawdzone rozwiązania.

Systemy uzdatniania wody i oczyszczania ścieków dla przemysłu spożywczego

 

Wśród omawianych technologii niezwykle często stosowana jest odwrócona osmoza, która redukuje twardość wody, a także ogranicza wpływ związków magnezowych i wapniowych. Firmy działające w branży robią użytek również ze specjalnych systemów skupiających się na usuwaniu tak zwanego wolnego chloru. Pozwala na to między innymi filtr z węglem aktywowanym. W podobny sposób używane są filtry żwirowe, a także urządzenia do ultrafiltracji.

Osobną kategorię tworzą systemy pozwalające na skuteczne oczyszczanie ścieków a także na odzysk wody. Do oczyszczania ścieków wykorzystywana jest fermentacja beztlenowa, której efektem jest biogaz, który może być wykorzystywany jako źródło energii. W przypadku beztlenowego oczyszczania ścieków kluczowe jest  odpowiednie dostosowanie używanych rozwiązań, w zależności od składu oraz ilości ścieków.

Bez względu na implementowane technologie, zawsze warto decydować się na pomoc świadczoną przez specjalistów – producentów i dostawców konkretnych rozwiązań. Wiedza i doświadczenie pracowników zatrudnianych przez firmy to gwarancja odpowiedniego dobierania rozwiązań, nie tylko pod względem skuteczności realizacji poszczególnych procesorów, ale też ich opłacalności oraz ograniczonego wpływu na środowisko naturalne. Właśnie z tego powodu należy decydować się na współpracę wyłącznie ze sprawdzonymi i cenionymi fachowcami.